...

...patrzeć przez zielone...
Blog > Komentarze do wpisu

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i ziołami

Mieliśmy wczoraj gości. A w sobotę kupiliśmy pod Halą Mirowską świeże pstrągi, trochę ziół i warzyw... Pomysł na obiad mógł być tylko jeden. Przepisu szukałam w sieci, znalazłam u Trufli jedną z wersji, inną tutaj.

Jak zwykle trochę pomieszałam i dodałam nieco od siebie.

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i ziołami

Składniki:

3 -4 niewielkie, świeże pstrągi (wypatroszone)
sól morska
masło (4 łyżki)
2 ząbki czosnku
cytryna
natka pietruszki, tymianek, szałwia (świeże)
bazylia
sól, pieprz
słodka czerwona papryka (przyprawa)

Ryby umyć, osuszyć, natrzeć solą (wewnatrz i na zewnatrz), bazylią, pieprzem, do środka włożyć po kilka listków szałwii, tymianku i natki pietruszki, owinąć folią aluminiową i włożyć na 1 ha do lodówki.

Miękkie masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Do środka każdej ryby włożyć po łyżce masła, skropić sokiem z cytryny. Rybę owinąć folią tak, aby rozcięcie "na brzuchu" ryby było odsłonięte (folia w łódeczkę). Ryby owinięte folią i ułożona na blaszce wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Piec ok. 20-30 minut, potem wyjąć z piekrnika, folię odwinąć tak, aby ryba mogła się przypiec, ryby posypać czerwoną słodką papryką. Piec jeszcze 10 minut.

Co do tak upieczonego pstrąga?

Małe grzanki z bagietki, zapieczone w piekarniku z masłem i odrobinką sera.

Zamiast surówki brokuły w niecodziennej postaci. Nie jestem w stanie zlokalizować, skąd mam przepis; gdzieś, kiedyś go przeczytałam.

Brokuły ze śmietaną (puree)

brokuły (w zależności od liczby osób) - u mnie 4 sztuki
10 dag startego żółtego sera
3 łyżki smietany 18%
łyżeczka masła
sól, pieprz, cukier

Brokuły ugotować w wodzie z solą i cukrem, miękkie brokuły zmiksować z serem zółtym, masłem i śmietaną (niekoniecznie w blenderze, polecam raczej końcówkę w mikserze), doprawić do smaku.

Niestety nie zdążyłam zrobic zdjęć. Ciężko mi było biegać z aparatem przy stole, a obiad zniknął błyskawicznie. :-)

Smacznego!

poniedziałek, 23 marca 2009, mery

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Tomasz, abki75.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/12/24 12:16:29
Bardzo sie spodobal przepis na tego pstraga, oczywiscie jak kazdy amator kuchni wprowadzilem troszke zmian i dodalem tylko do calosci sos z wina bialego cytryny i miodu. Smakowicie Pozdrawiam
-
Gość: Gucio, 095160122214.warszawa.vectranet.pl
2010/05/01 10:24:36
dzis zrobione i rewelacyjnie pachna pstragi, wygladaja i smakuja,
polecam ten przepis
a i warto tego masla nawet wiecej dac do srodka i pozniej po lyzeczce na zewnatrz przy podaniu na stol.
milego weekendu majowego :D
-
Gość: Daro, evdo-78-30-83-72.subscribers.sferia.net
2011/01/24 07:40:13
Jeśli pstrąga piekłaś 30 minut to ciekaw jestem co zjedliście na obiad:):):)
-
Gość: mide6s, 095160125084.warszawa.vectranet.pl
2011/06/26 13:33:32
do DAro: 30-40 minut w folii a potem jeszcze 10 odkryty... ktoś czytać za bardzo nie potrafi !!
-
Gość: pscolka, 095160204074.wroclaw.vectranet.pl
2011/07/20 22:54:50
Absolutnie rewelacyjny przepis :-) Nasze serca podbiło pure z brokułów!!!
-
Gość: , ikj169.internetdsl.tpnet.pl
2011/09/15 16:48:06
Troszeczkę zmodyfikowałem przepis i przez pierwsze 15 min pstrąg gotował się w parze później tak jak podano w przepisie, pstrąg wyszedł rewelacja!!!!! a najbardziej urzekło mnie pure brokułowe które wspaniale komponuje z pstrągiem.
-
Gość: rita55, nat90-83-2-47.ingram.com.pl
2011/12/05 13:09:41
wyprubujcie pure z selera ,wten sam sposób co z brokuła
-
2011/12/10 16:14:33
Pure zachwyca a rybka w piekarniku, pachnie pięknie, cudowny przepis na podsumowanie wspaniałego dnia!
-
Gość: , ip-85.128.107.226.static.crowley.pl
2012/04/26 20:36:37
Czy to się piecze z głową czy bez ?
-
Gość: milka, acyd130.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/03 14:19:02
Przepis bardzo smakowity, pstrąg upiekł się wyśmienicie, jednakże moja rodzina stwierdziła, że i tak wolą smażonego:(
-
Gość: vera, 91.150.155.89.internetia.net.pl
2012/07/26 15:32:07
czy można pstrąga przygotować dzień wcześniej tzn np. w piątek w nocy, żęby w sobotę już tylko wrzucić do pieca. A jeśli tak to pakować w folię od razu czy dopiero przed wsadzeniem do piekarnika? dzięki za odpowiedz z góry, pozdrawiam
-
Gość: , 77-254-72-153.adsl.inetia.pl
2012/10/22 00:16:54
A co z folia alu? Przeciez reaguje z kwasem z cytryny.
-
Gość: , 89-76-18-247.dynamic.chello.pl
2013/01/13 15:42:34
Uwielbiam tak przyrządzać Rybę, jest soczysta aromatyczna sama się prosi o nałożenie na talerz. uwielbiam delektować się każdym jej kawałkiem, a podany przepis na brokuły jest rewelacyjny i tak samo jak w przypadku ryby nie ma konkurencji, Gorąco Polecam.
ps. ten przepis to pewniak jeśli chcecie zaprosić gości na domowy ale przepyszny obiad.